wtorek, 16 maja 2017

Home Barista w katowickiej Synergii




Jaką kawę pijecie najczęściej? Sięgacie po ogólnodostępne kawy, te znanych nam wszystkim marek, czy mieliście okazję już próbować kawy typu speciality? Przy zaparzaniu kawy zalewacie ją zwyczajnie wodą, czy używacie ekspresów, a może już macie na koncie zabawę z tzw. alternatywnymi metodami parzenia? 
Co by nie odpowiedzieć, to fakt jest jeden - lubimy kawę, większość osób nie wyobraża sobie zacząć dnia bez kubka czarnego napoju tuż po przebudzeniu. Jedni piją kawy stale, kilka dziennie, inni okazjonalnie, ale nie ma chyba osoby, która kawy w życiu nie spróbowała. 

Ja należę do tych osób, które piją kawę bardziej dla smaku, niż dla pobudzenia. Był czas, kiedy nie byłam w stanie przełknąć niczego innego poza kawą z saszetki. Cóż, chyba każdy ma to za sobą. Kawowa świadomość przychodzi z wiekiem i teraz cieszę się, kiedy mogę usiąść z filiżanką bardzo dobrego napoju i delektować się jego smakiem.

W ubiegły weekend miałam przyjemność być na warsztatach Home Barista zorganizowanych przez Bean Brothers w katowickiej Synergii. Miejsce doskonale mi znane, bo mają tam świetną kawę. Warsztaty prowadzone przez Izę, która jest Head Baristą w Synergii znacznie wzbogaciły moją wiedzę na temat kawy. 

Warsztaty rozpoczęliśmy od cuppingu, czyli sprawdzaniu smaku kawy. Pierwszy raz miałam okazję wziąć udział w czymś podobnym. Fantastyczne doświadczenie, które pozwala nie tylko profesjonalistom, ale też zupełnym amatorom przekonać się o jakości wybieranej kawy. Chyba wszyscy byliśmy zaskoczeni rezultatami, gdyż na początku, jeszcze przed zalaniem kawy, nasze nosy bardziej skłaniały się do kaw...tych marketowych, najpopularniejszych. Zupełnie zmieniliśmy zdanie po zalaniu ich wodą, kiedy to mając porównanie z kilkoma kawami typu speciality i tymi marketowymi, raczej wszyscy stwierdziliśmy zgodnie, że te drugie wypadają bardzo marnie.

W czasie spotkania przekazano nam sporą dawkę wiedzy w jaki sposób wybierać ziarna i oceniać ich jakość, jak wybrać kawę do domowego użytku w zależności od sposobu parzenia oraz na czym polegają alternatywne metody parzenia kawy typu: drip, chemex, aeropress kawiarka.
Dowiedzieliśmy się jaka jest różnica między Arabicą a Robustą, jakie są różnice w procesie obróbki ziaren na mokro i na sucho, i jaki to ma wpływ na smak kawy. 

Muszę szczerze przyznać, że moja dotychczasowa znajomość tematu kawowego była słaba. Mimo, że w domu używam kawiarki i mam dobrą kawę, to o pewnych, wydawałoby się podstawowych rzeczach, nie miałam pojęcia. Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w tych warsztatach, bo teraz mam jeszcze większą ochotę na zabawy ze smakowaniem kawy. Marzy mi się poszerzenie sprzętu o chemex i specjalny czajniczek, aby móc kontynuować kawową przygodę. Grunt to mieć fun!












1 komentarz:

  1. ciekawa sprawa a do Synergii w takim razie muszę się wybrać na kawe :)

    OdpowiedzUsuń