poniedziałek, 23 stycznia 2017

WSZYSTKIE SMAKI SKANDYNAWII




Uwielbiam książki kucharskie. Mam juz ich całkiem sporą kolekcję. Dla mnie to nie tylko inspiracja kulinarna, ale też uczta dla oka. Cudowne zdjęcia potraw doprowadzają do pobudzenia wszystkich zmysłów. Przeglądam ksiażki i zachwycam się dbałością zdjęć, tym jak dopracowane są wszystkie detale, a często też jak pięknie podane są potrawy i jak prezentują się na stole. To też rodzaj podróży do nowego zakątka świata. 

Jedną  z moich ostatnich kulinarnych pozycji jest książka CLAUSA MEYERA - "WSZYSTKIE SMAKI SKANDYNAWII". Claus Meyer jest współzałożycielem słynnej w całym świecie restauracji NOMA, która znajduje się  w Kopenhadze. W książce przedstawia on ideę, która stała się podstawą nordyckiego ruchu kulinarnego - New Nordic Cuisine. Nordycki styl gotowania kładzie ogromny nacisk na sezonowość, smak i lekkość.

Bardzo spodobał mi się podział książki na rozdziały odpowiadające porom roku. Na początku każdego z nich znajdziecie produkty dostępne w sezonie, zarówno te uprawiane i hodowane, jak i te dziko występujące. Taki sezonowy układ chyba bardziej mi odpowiada niż klasyczny podział na typu dań. Znajdziemy tutaj masę pysznych dań - zupy, dania z mięsa, ryby, desery. Wszystko okraszone pięknymi naturalnymi zdjęciami. Ojjjj, ślinka cieknie - a ja jeszcze piszę Wam ten post przed obiadem :) więc wiem co mówię ;)

Moja ulubiona część książki to zimowe pomysły na wypieki i desery. Ależ bym w tej chwili zjadła bułeczki z rodzynkami, bułeczki z tarta marchewką i pestkami słonecznika, naleśniki na maślance (takiego przepisu jak dotąd nie spotkałam i to nie tylko ze względu na maślankę). A najbardziej mam ochotę wypróbować przepis na duńskie pączki z pomarańczą i kardamonem...mmmmniam, no albo na lody jogurtowe z granatem :) 

Wiecie jakiego mam bzika na punkcie wszystkiego co skandynawskie, dlatego tej książki nie mogło zabraknąć na mojej półce. A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy inspirowane skandynawskimi klimatami?